вівторок, 13 травня 2014 р.

Модуль 11. Рефлексія

З усього того, чому я навчалася на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів буде використання комп’ютерних технологій, адже вони підтримують формування навичок 21 століття, відповідають навчальним потребам окремих учнів та потребам класу; також найефективнішими для навчання моїх учнів будуть стратегії оцінювання, адже вони відповідають державним стандартам, навчальним програмам та навчальним цілям, орієнтовані на конкретного учня, варіативні та постійно діючі.
Маю надію, що використання сучасних технологій приведе мене та моїх учнів до успіху. Програма INTEL заохочує учителів широко впроваджувати в педагогічну практику саме проектні технології, здатні розвивати дослідницькі, пошукові, аналітичні вміння та навички учнів. Дякую за можливість навчання в програмі «Навчання для майбутнього» та рекомендую її для творчого наслідування кожного, хто прагне підвищувати свій професійний рівень.

Модуль 10. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені з’ясувати мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме…
-   уміння розумно поставити запитання – це основа якісного навчання. Добре продумані запитання провокують змістовні зв’язки з тим, що учні приносять до класної кімнати з попереднього навчання та зі свого життєвого досвіду;
-   поведінка вчителів, сприятливе середовище у класній кімнаті та стратегії впровадження проектів – все це важливо при створенні навчального процесу, що будується на навчальних потребах учнів;
-   деталі плану впровадження визначають вимоги до середовища поза класною кімнатою перед, під час та після виконання учнями проектів і забезпечують успіх навчання.
Я зрозуміла, як керувати навчальним процесом у класі, де навчання здійснюється за методом проектів, як використовувати комп’ютерні технології для підвищення власної ефективності та для підтримки навчання учнів. Оскільки при навчанні за методом проектів учитель витрачає менше часу на викладання навчального змісту учням, процес навчання має бути добре організованим для того щоб, весь час бути впевненим у тому, що учні розуміють і усвідомлюють свої навчальні потреби та засвоюють зміст, передбачений навчальною програмою.

вівторок, 29 квітня 2014 р.

Модуль 9. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені зробити такі висновки щодо того, як учні можуть самі спрямовувати себе у навчанні та про роль і місце диференційованого навчання
- перехід до процесу навчання, що будується навколо потреб учнів, вимагає адаптації і з боку учнів, і з боку вчителів;
- вчителі мають працювати з учнями, щоб допомогти їм розвинути навички само спрямованості;
- учителі можуть диференціювати навчання у чотирьох напрямках: зміст, процес, результати, навчальне середовище;
- учителі можуть планувати навчальний процес, враховуючи різні модальності, включаючи візуальні, аудіальні, кінестетичні способи сприйняття, домінування лівої чи правої півкулі мозку, різні когнітивні стилі, різні ступені розвитку різних типів множинного інтелекту учнів;
- задоволення навчальних потреб учнів вимагає відповідного спонукання та заохочення, щоб вони стали впевненими та незалежними в навчанні.
У цьому модулі я обговорила з учасниками тренінгу створені приклади учнівських робіт та засоби їх оцінювання; обговорила, як допомогти учням стати самостійними; проаналізувала шляхи здійснення диференціації навчання учнів; створила форму оцінювання учнів; створила тести для підсумкового оцінювання.

Модуль 8. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені обдумати, що означає «оцінювання, зосереджене на потребах учнів», а саме…

-         Важливість ознайомлення учнів з документом оцінювання їхніх досягнень;
-         Продумування оцінювання відповідно до можливостей учнів;
-      Створення власних критеріїв оцінювання, відповідно до навчального процесу та аудиторії.
Вважаю, що оцінювання на всіх етапах проекту допомагає учням самостійно вести моніторинг власних знань та стимулювати їх до ефективної роботи. Залучення учнів до оцінювання, на мою думку, розвиває їх самокритику та навчає об’єктивно оцінювати як свої власні знання так і знання інших.
Я для себе зробила помітки як правильно створювати форми для оцінювання учнівських робіт, занотувала цікаві ідеї, що стосуються покращення прикладу учнівської роботи, та внесла до неї зміни.
Мені дуже сподобалася бібліотека шаблонів, яка містить величезний банк інформації, з якого однозначно можна обрати форму оцінювання для будь-якого етапу свого проекту.

вівторок, 22 квітня 2014 р.

Модуль 7. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені оцінити складність виконання завдань дослідження з точки зору учнів та краще спланувати їх діяльність у проекті.
Планування роботи над прикладами учнівської роботи потребує: відповідей на основні запитання, демонстрації володіння концепціями, навичками та знаннями; демонстрації володіння навичками 21 століття; зв’язків з реальним світом та життям учнів.
Використання певної ІКТ базується в першу чергу на її сильних сторонах у підтримці змісту й реалізації навчальних цілей, поставлених у проекті: презентації – для усних виступів, які будуть підсилені використанням зображень, схем, діаграм; публікації – письмового спілкування на основі використання тексту, підсиленого зображеннями, схемами, таблицями; вікі – для письмового повідомлення, яке буде розміщатися в Інтернеті і яке зможуть редагувати інші користувачі; блоги – для ведення онлайн-щоденників та інтерактивного обговорення питань.
Створюючи завдання стає зрозумілим чи буде досягнуто мети, чи чітко поставлені цілі. 

вівторок, 15 квітня 2014 р.

Модуль 6. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання сервісів Веб 2.0 щодо спілкування та співпраці у навчання моїх учнів, а саме…
- що електронна пошта, чати, миттєві повідомлення, передавання голосу через Інтернет дозволяють учням спілкуватися з партнерами з різних країн світу через Інтернет.
- що блоґи, вікі та онлайн-документи для спільного редагування дозволяють учням співпрацювати в проектах завдяки тому, що учні діляться своїми роботами та коментують роботи інших в режимі онлайн.
- як можна ефективно використовувати комунікації та співробітництво для покращення процесу навчання учнів та оцінювання;
-  як навчити учнів безпечній роботі в Інтернеті;
- як використовувати сервіси Інтернету для спілкування та співробітництва, щоб покращити своє викладання та навчання учнів.
З учасниками тренінгу обговорила проблеми безпеки роботи учнів в Інтернеті; запланувала використання можливостей Інтернету для співпраці та спілкування при виконанні завдань проектів; внесла зміни до Плану вивчення теми. Також ознайомилася з основними правилами створення мережевого опитування, налаштування шаблону. Разом з колегами обговорили проблеми безпечного використання Інтернету. 






Модуль 5. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання Інтернет-ресурсів у процес навчання моїх учнів, а саме…
•  Інтернет може бути потужнім інструментом для проведення досліджень.
• Майстерне оперування пошуковими стратегіями допомагає учням і вчителям ефективно шукати корисні відомості та дані в Інтернеті.
Нові сучасні технології пропонують середовище, в якому люди спілкуються та співпрацюють один з одним і наповнюють веб-простір новим змістом. Не слід забувати, що основним аспектом роботи в Інтернеті є дотримання норм авторського права. На мою думку Інтернет відіграє значну роль в житті сучасного школяра, тому вміння працювати з інформацією та критично її оцінювати є дуже важливим аспектом, тому доцільно робити список використаних джерел, що ми і робили в даному модулі.



Дуже корисним для мене в даному модулі були форми для оцінювання веб-ресурсів. Використовувати ресурси Інтернет в процесі навчання необхідно і це значно полегшує підготовку вчителя до занять. Я для себе відкрила багато нових сайтів, які допоможуть мені в подальшому створювати дидактичні матеріали.